Reklama
Rozpoczął się sezon grzybowy. Po trwającej dość długo suszy spadł deszcz i w lasach pojawiły się grzyby. Grzybobranie to niemal narodowa tradycja opisana w Panu Tadeuszu. Mimo iż w grzybach jest niewiele składników odżywczych przyswajanych przez organizm człowieka, na grzyby chodzimy bardzo chętnie, bo lubimy np. pierogi z grzybami czy najpopularniejszą zupę grzybową. Najchętniej zbieramy borowiki i podgrzybki, ale grzybów jadalnych jest znacznie więcej. Pamiętajmy przy tym, że wśród grzybów znajdują się trujące, których spożycie może skończyć się śmiercią. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy grzyb jest jadalny, lepiej pozostawić go w lesie. Pamiętajmy też o tym, że w lesie jesteśmy gośćmi i nie możemy zakłócać życia stałym mieszkańcom lasu.
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze