Zanim uczestnicy konkursu przygotowali swoje popisowe dania, najpierw musieli znaleźć tradycyjne przepisy, funkcjonujące w ich rodzinach od co najmniej dwóch pokoleń. W tym celu przeglądali pamiątki, fotografie, dokumenty, a także odbyli wiele rozmów. Następnie opisany produkt, wraz z przepisem i jego wyjątkowym charakterem przedstawili na pisemnych zgłoszeniach. Pokazanie na współczesnym zdjęciu walorów estetycznych produktów i potraw był jednym z punktowanych elementów konkursu zachęcający do wspólnego gotowania z rodzicami czy dziadkami i dopytywania o rodzinne tradycje kulinarne.
– Pomorze Zachodnie jest piękne, bo jest różnorodne. Także w kwestiach kulinarnych. Co roku udowadnia to młodzież, która odnajduje wieloletnie rodzinne receptury na nieznane dotąd potrawy.
Przez taką aktywność młode osoby realizują swoje pasje, a przede wszystkim odkrywają kulinarne dziedzictwo Pomorza Zachodniego. Wszystkim uczestnikom konkursu życzę, aby ich dania znalazły się w przyszłości na Liście Produktów Tradycyjnych – mówi marszałek województwa Olgierd Geblewicz.
Konkurs od lat cieszy się dużym zainteresowaniem. Do tegorocznej edycji przesłano aż 58 zgłoszeń. 34 ze szkół podstawowych i 24 ze szkół ponadpodstawowych.
Oto laureaci XII edycji konkursu „Poszukiwacze smaków” na poziomie szkoły podstawowej:
1 miejsce – Adrianna Fedeńczak – kutia - Szkoła Podstawowa nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Nowogardzie,
2 miejsce – Aleksandra Jarczewska - bigos z kopytkami praprababci Katarzyny - Szkoła Podstawowa nr 3 im. Polskich Olimpijczyków w Nowogardzie,
3 miejsce – Emilia Pawlik – babka prababki - Szkoła Podstawowa nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. Bolesława Chrobrego w Kołobrzegu.
Oto laureaci XII edycji konkursu „Poszukiwacze smaków” na poziomie szkoły ponadpodstawowej:
1 miejsce – Julia Kowalska – kibiny - III Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika w Szczecinie,
2 miejsce – Korneliusz Kręglewski – zupa bieda babci Krysi - Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu,
3 miejsce – Nadia Romanenko – pomorskie paszteciki prapradziadka Leonida - Zespół Szkół Nr 5 im. Tadeusza Tańskiego w Stargardzie
Dodatkowo w konkursie przyznano 14 wyróżnień. M.in. otrzymali je m.in.: Nina Śmiałkowska ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Juchowie za pokoleniową zupę grzybową oraz Damian Bigus z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Osadników Wojskowych w Mieszkowicach za barszcz wigilijny z borowikami i śledziem. Laureaci oraz wyróżnieni otrzymają cenne nagrody rzeczowe. To wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Ponadto uhonorowani uczniowie placówek podstawowych mogą liczyć na dodatkowe punkty na świadectwie ukończenia szkoły. Konkurs zgłoszony został bowiem do wykazu zawodów wiedzy, zawodów artystycznych i sportowych ustalonych przez Zachodniopomorskiego Kuratora Oświaty i będzie uwzględniany postępowaniu rekrutacyjnym do szkół ponadpodstawowych na rok szkolny 2025/2026.
Napisz komentarz
Komentarze