Spór o leczenie nowotworów witaminą C
Witamina C działa jako antyoksydant w stosunku do zdrowych komórek, czyli chroni je przed nowotworami, chorobą niedokrwienną serca i wieloma innych. Amerykańscy badacze stwierdzili, że duże dawki witaminy C, podawane dożylnie niszczą komórki rakowe. Jednak nie wszyscy popierają tę tezę, tłumacząc, że wlewy witaminy C osłabiają standardowe metody leczenia takiej jak chemioterapia i radioterapia. Wszystko wskazuje na to, że potrzeba więcej badań na ten temat. Nie zmienia to faktu, że witamina C jest witaminą niezbędną dla zdrowia organizmu. Wspiera odporność przed chorobami, chroni naczynia krwionośne, zapobiegając zawałom i udarom mózgu.
Kwas askorbinowy czy askorbinian sodu?
Dowiedziono, że kwas askorbinowy może powodować zgagę, podrażnienie, krwawienie jelit oraz niszczy szkliwo zębów. Może również przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych i pęcherza oraz może wywoływać dolegliwości żołądkowe takie jak: nudności, wymioty, biegunkę. Powyższe dolegliwości pojawiają się najczęściej w przypadku przyjmowania dużych dawek kwasu askorbinowego.
Jeśli jest konieczność przyjmowania dużych dawek witaminy C, najbezpieczniejszą formą jest askorbinian sodu. Jest on mniej kwaśny niż kwas askorbinowy, dzięki temu nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz moczowego. Zawiera jednak dużą ilość sodu, więc nie jest zalecany osobom na diecie niskosodowej. Należy wiedzieć, że aby przyjąć tę samą ilość witaminy C potrzeba więcej askorbinianu sodu niż kwasu askorbinowego. Najlepiej dostarczać witaminy C w formie naturalnej, czyli jeść dużo warzyw i owoców. Jeżeli jednak zapotrzebowanie na witaminę C jest dużo większe, warto zdecydować się na askorbinian sodu, po uprzedniej konsultacji z lekarzem.