Gdzie narodziła się whisky?
Kolebką whisky jest bez wątpienia Europa. Za jej stworzenie i rozpropagowanie odpowiadają zaś Irlandczycy i Szkoci. Ci pierwsi są uznawani za twórców tego napoju alkoholowego. Jeśli wierzyć legendom, to miał za tym stać sam św. Patryk. Iryjscy mnisi wytwarzali trunek zwany „wodą życia” już w VII wieku. Do jego produkcji używali sfermentowanych owoców, a powstały napój miał mieć szerokie właściwości lecznicze. Do najważniejszych zaliczano wydłużenie życia, łagodzenie bólu, czy leczenie z chorób. Dwieście lat później trunek ten dotarł do Szkocji i przyjął się tam równie szybko, co w ojczyźnie. Informacje o wodzie z jęczmienia znajdziemy natomiast w zapiskach z XVI wieku. Dwa wieki później powstała nazwa, którą stosujemy do dziś – whisky. Niełatwo się domyślić, że to właśnie Irlandczycy i Szkoci odpowiadają za rozpowszechnienie tego alkoholu na cały świat. To oni w końcu odpowiadali za dostarczanie alkoholu do pozostałych części imperium brytyjskiego. Gdy podróże do Nowego Świata stały się coraz bardziej popularne, także i whisky dzięki szkockim imigrantom dotarła do Stanów Zjednoczonych. Dziś znana jest na całym świecie. Produkuje się ją także w Kanadzie, czy Japonii. Każdy z regionów przygotowuje ją według ścisłej receptury, co sprawia, że jest ona wyjątkowa.
Jakie rodzaje whisky wyróżniamy?
Analizę nie sposób rozpocząć od europejskich trunków. Szkocka i irlandzka whisky jest wytwarzana w bardzo podobny sposób. Różnice pojawiają się na etapie destylacji. Szkocka whisky jest destylowana dwukrotnie, a słód opalany jest w torfowym dymie. Irlandzka zaś jest destylowana trzykrotnie. Tutaj dowiesz się więcej na ten temat https://swiat-whisky.sklep.pl/. Europejskie rodzaje whisky leżakują w używanych, dębowych beczkach, przez co najmniej trzy lata. Amerykańska wersja tego trunku natomiast dojrzewa w nowych, dębowych beczkach przynajmniej dwa lata. Bazą tej whisky jest kukurydza, która dominuje w zbożowej mieszance. To sprawia, że alkohol ten ma unikalny smak i aromat. Najbardziej znanym amerykańskim whisky jest burbon produkowany w Kentucky. W tym stanie produkowane jest aż 95% światowej produkcji. Bardzo popularna jest także Tennessee Whiskey, która zyskała sławę dzięki produktom Jaspera Newton Daniela. To tylko część z wielu odmian whisky. Dzięki sprzedaży internetowej możemy jednak zdobyć alkohole z całego świata. Nawet te najtrudniej dostępne.