Restauracje oferujące sushi tj. https://takamisushi.pl/ stają się coraz popularniejsze na rynku gastronomicznym i obecnie można je spotkać niemal w każdym dużym mieście w naszym kraju. Choć cena zestawu wydaje się stosunkowo wysoka, warto jadać tę dalekowschodnią potrawę przynajmniej raz w miesiącu?
Oto pięć dobrych powodów, dla których warto sięgnąć po sushi.
1. Kwasy tłuszczowe omega-3
Znajdujące się w rybach nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w rybach mają niezwykle silne działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Występują m.in. w tuńczyku, rybie maślanej i w bardzo popularnym łososiu.
2. Wodorosty
Jest to składnik diety, którego na próżno szukać w kuchni polskiej. A szkoda. Wodorosty wspaniale chronią przed nowotworami, a także wspomagają naturalną odporność, obniżają poziom złego cholesterolu i rozrzedzają krew. Ponadto wspaniale wpływają na procesy trawienne, dzięki czemu znacząco ułatwiają odchudzanie.
3. Wasabi
Sushi najczęściej spożywa się w towarzystwie popularnego w Azji chrzanu wasabi. Dlaczego warto go jeść? Zawiera ogromne ilości witaminy C, działa przeciwbakteryjnie i zapobiega powstawaniu próchnicy w zębach.
4. Surowe warzywa
Zgodnie z piramidą żywienia należy spożywać codziennie ok. 4 porcji świeżych warzyw. Dzięki sushi można niemal w całości zaspokoić tę potrzebę, a na dodatek dostarczyć organizmowi ogromną ilość błonnika, a także cennych witamin i minerałów, które znajdują się w surowych warzywach.
5. Imbir
Jest pyszny, nadaje daniom niezwykłego aromatu, a przy tym wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Jako dodatek do sushi wspaniale wpływa na jego walory smakowe, a w dodatku bywa używany jako afrodyzjak.