Kuchenki gazowe vs elektryczne
Kuchenki gazowe napędzane są gazem pochodzącym z miejskiej sieci lub z butli. Gaz używany do spalania to mieszanina propanu i butanu. Jest to wysokokaloryczne i tanie paliwo, które jeszcze przez wiele lat będzie podstawą nie tylko gotowania, ale także ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych. Wadą kuchenek napędzanych gazem jest jednak niska precyzyjność. Jeśli potrzebujemy urządzenia, które będzie wielofunkcyjne i które będzie miało wiele poziomów regulacji, wówczas lepiej powinniśmy popatrzec na bardziej wyspecjalizowane sprzęty. Należy do nich właśnie elektryczna płyta grzewcza.
Kuchenka gazowa a spaliny
Poza niską precyzyjnością grzania, kuchenki gazowe rozczarowują ilością spalin, które generują. Spalanie gazu bezpośrednio w mieszkaniu wymaga posiadania systemu wentylacji na tyle sprawnego, aby odessać szkodliwe toksyny. W dużej mierze oczywiście nie da się pozbyć wszystkich toksyn, które w konsekwencji wszyscy mieszkańcy domu muszą wchłonąć. Tego problemu natomiast nie ma, gdy korzystamy z kuchenki elektrycznej.
Kuchenki elektryczne a ceny
Kuchenki elektryczne, mimo że wydają się zdrowsze dla użytkowników, mają również wady. Przede wszystkim, nie można używać ich tam, gdzie nie ma dostępu do prądu. Jeśli więc zamierzamy udać się do domku letniskowego lub na camping z założeniem, że nie będziemy mieli dostępu do źródła prądu, to kuchenka gazowa z małą butlą gazową jest wybawieniem. Dodatkowo, kuchenka elektryczna generuje wyższe koszty eksploatacyjne niż kuchenka azowa. Obecne ceny elektryczności nie napawają nikogo optymizmem i wygląda na to, że będzie coraz gorzej. Z tego powodu rozważając dylemat: kuchenka gazowa czy elektryczna, należy przemyśleć zakup pod kątem tego, jak będą wyglądał nasze rachunki.
Piekarnik elektryczny vs gazowy
Najwyraźniej różnice te widoczne są przy piekarniku - ten napędzamy gazem ma ograniczone funkcje samooczyszczania się, nie rozprowadza ciepłą w tak równomierny sposób jak jego elektryczny odpowiednik. Dodatkowo, funkcja termoobiegu powietrza w piekarniku gazowym jest niesamowicie ograniczona w stosunku do piekarnika elektrycznego. Często spotykanym problemem przy piekarnikach napędzanych gazem jest to, że potrawy przyrządzane w nich spalają się od spodu, pozostającym niedogrzanym z wierzchu. Tego problemu nie ma przy elektrycznych piekarnikach, które można zaprogramować na grzanie wyłącznie górne.
*Więcej informacji na stronie: Neo24.pl