Mycie hal magazynowych w przemyśle spożywczym
Czystość jest ważna w każdej gałęzi przemysłu, ale szczególnie duże znaczenie ma w przemyśle spożywczym. Z tego powodu kompletne mycie hal magazynowych bywa wykonywane nawet kilka razy w roku. Nieco rzadziej można czyścić elewacje, ponieważ ma to znaczenie głównie estetyczne.
Do mycia hal magazynowych, w których przechowuje się żywność, często używa się przede wszystkim myjek ciśnieniowych z łagodnym, łatwym do spłukania detergentem. Dzięki temu unika się ryzyka skażenia żywności, zwłaszcza gdy magazyn jest blisko hali produkcyjnej.
Mycie hal magazynowych z innymi produktami
W innych gałęziach przemysłu czyste magazyny również mają duże znaczenie, ale kompletne mycie hal magazynowych można przeprowadzać nieco rzadziej, niż w przypadku przemysłu spożywczego. Usunięcie zanieczyszczeń pozwala jednak zadbać o zdrowie pracowników, a także chronić konstrukcję hali przed niszczeniem (na przykład rdzewieniem). Magazyny często są położone w miejscach, w których jest duży ruch samochodowy, a w okolicy znajdują się inne, podobne zakłady. Dlatego również elewacja łatwo ulega zanieczyszczeniom – przy okazji gruntownego mycia hal magazynowych warto więc także zadbać o czystość elewacji, a także okien czy szkieletu konstrukcyjnego. Wiele firm, takich jak https://makowskimis.eu/oferta/hale posiada wydajne odkurzacze przemysłowe, pozwalające błyskawicznie pozbywać się wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń czy odpadów. Największe takie odkurzacze to odpowiednio skonstruowane ciężarówki z cysterną służącą jako zbiornik. Podstawowe metody czyszczenia są jednak podobne do tych, jakimi posługujemy się na co dzień – tyle, że z użyciem wydajniejszych szczotek i myjek, a często także silniejszych detergentów.