Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 4 listopada 2025 21:49
Przeczytaj!
Reklama

Miody, wędliny, chleby, ciasta - najlepsze smaki Pomorza Zachodniego

Podziel się
Oceń

Poznaliśmy finalistów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na poziomie regionalnym. Uroczysty finał i wręczenie nagród odbyło się w sobotę (27 sierpnia) w Przelewicach. W wydarzeniu uczestniczył wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz.
Miody, wędliny, chleby, ciasta - najlepsze smaki Pomorza Zachodniego

Autor: Urząd Marszałkowski - Biuro Prasowe

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XXI przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
 
W konkursie na poziomie regionalnym udział mógł wziąć każdy, kto przedstawił żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
 
Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:
 
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria - produkty i przetwory mięsne: Ogonówka świdwińska - Danuta Szymurska, D&W Szymurscy Gospodarstwo Ekologiczne.
Podkategoria - produkty i przetwory z ryb: Pstrąg na surowo - Emilia Dadoń, Gospodarstwo Rybackie Dadoń.
Podkategoria - produkty mleczne: Złota Perła - Marta Brycka, Gospodarstwo Ecokolonia.
Podkategoria - miody: Miód chabrowy - Elżbieta i Zygmunt Świnoga, Pasieka „Pszczeli Raj”.

2. Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:
Podkategoria - przetwory owocowe: Jarzębina w syropie z buraka cukrowego - Urszula Nowak.
Podkategoria - przetwory warzywne: Ocet winny z pomidorów - Bożena i Ryszard Jaszczowscy, Gospodarstwo Ekologiczne Sedina.
Podkategoria - produkty zbożowe: Chleb baltonowski z „Zakalca”, Piotr Nachyła, Piekarnia - Ciastkarnia „Zakalec”.
Podkategoria - wyroby cukiernicze: Tort weselny z fasoli z orzełkiem, Iwona Smółka, Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo.
 
3. Napoje regionalne
Podkategoria - napoje bezalkoholowe: Zakwas buraczany z Dębna, Aneta i Stanisław Dobropolscy.
Podkategoria - napoje alkoholowe: Miód pitny trójniak dzika róża w beczce dębowej, Łukasz Kołosowski, Miody Puszczy Barlineckiej.

4. Inne produkty regionalne
Musztarda domowa z Gąskowa, Beata Mieczkowska-Miśtak.

Ponadto Komisja Konkursowa wybrała produkty z Pomorza Zachodniego, które powalczą o „Perły 2022”, czyli nagrody na szczeblu krajowym:

1. Schab swojski świdwiński - Danuta Szymurska
2. Pasztet marwicki z królika  - Norbert Dobosiewicz
3. Jesiotr wędzony, Ryby Lubie - Małgorzata i Piotr Kozłowscy
4. Masło 82 % ze śmietanki ukwaszonej - Stara Mleczarnia w Bobolicach.
5. Miód pszczeli leśny nektarowo-spadziowy - Tomasz Sadowski
6. Świeszewski miód mniszkowy - Małgorzata Chabowska
7. Dynia suszona - Krystyna Hapka
8. Produkty z dyni - Bożena i Ryszard Jaszczowscy
9. Syrop z buraka cukrowego - Urszula Nowak
10. Chleb gwdowski - Danuta i Lech Szlaz
11. Wino Solaris 2020, półwytrawne białe - Winnica Bekasiak.

Napisz komentarz

Komentarze

bezchmurnie

Temperatura: 6°C Miasto: Lublin

Ciśnienie: 1027 hPa
Wiatr: 8 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Władysław WojciechowskiTreść komentarza: Na Dolnym Śląsku istniało 20 manufaktur produkujących porcelanę. Dzisiaj nie ma już żadnej, dlatego ich "dzieła" chcemy ocalić od zapomnienia. Zapraszam do Muzeum,Data dodania komentarza: 31.10.2025, 14:56Źródło komentarza: Białe Złoto — nowa wystawa w Muzeum Regionalnym przypomina wałbrzyską porcelanę z kolekcji Wojciechowskich (od połowy XIX w. do czasów współczesnych)Autor komentarza: Władysław WojciechowskiTreść komentarza: Na Dolnym Śląsku istniało 20 manufaktur produkujących porcelanę. Dzisiaj nie ma już żadnej, dlatego ich "dzieła" chcemy ocalić od zapomnienia. Zapraszam do Muzeum,Data dodania komentarza: 31.10.2025, 14:55Źródło komentarza: Białe Złoto — nowa wystawa w Muzeum Regionalnym przypomina wałbrzyską porcelanę z kolekcji Wojciechowskich (od połowy XIX w. do czasów współczesnych)Autor komentarza: ArkadiuszTreść komentarza: A świetlicę w całości ufundował Kronospan. Szkoda, że nie ma o tym wzmianki w tekście. Sponsorzy chętniej dają pieniądze, gdy się ich zauważy.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 08:23Źródło komentarza: Szczecinek: w Szkole nr 6 otwarto Świetlicę Marzeń — nowoczesne centrum zajęć, warsztatów i wsparcia dla rodzinAutor komentarza: BasiaTreść komentarza: Kronospan, świetna robota, moja córka zachwycona.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 08:08Źródło komentarza: Filmowe Wiadomości ze Szczecinka i Magazyn Telewizji LokalnychAutor komentarza: Władysław WojciechowskiTreść komentarza: To tylko fragment naszej kolekcji. Chcemy być dumni z naszego miasta, dlatego udostępniamy naszą porcelanę w Muzeum Regionalnym w Szczecinku. Będzie jeszcze dużo atrakcji. Obiecuję.Data dodania komentarza: 29.10.2025, 23:21Źródło komentarza: Białe Złoto — nowa wystawa w Muzeum Regionalnym przypomina wałbrzyską porcelanę z kolekcji Wojciechowskich (od połowy XIX w. do czasów współczesnych)Autor komentarza: BasiaTreść komentarza: Jak miło słuchać kogoś z tak ładną polszczyzną i końcówkami "ą", a nie wszechobecnymi "om". Dziękuję za "atrakcyjną ofertę", a nie: "atrakcyjnom ofertę". Niby nic, ale coraz rzadsze, nawet wśród nauczycieli, więc cieszy :-)Data dodania komentarza: 25.06.2025, 16:31Źródło komentarza: Będzie bezpiecznie i atrakcyjnie
Reklama
Reklama