Rozpoczął się sezon grzybowy. Wprawdzie nie jest tak jak opisywał Mickiewicz, ale zawsze można coś do koszyka zrobić. Te zdjęcia robił nasz redakcyjny kolega Mariousz Ćwikła. Starym zwyczajem grzybiarzy nie chciał zdardzić miejsc. Jak widać, borowiki są dorodne i co najważniejsze zdrowe. Nie brakuje też podgrzybków i maślaków. Pogoda sprzyja wzrostowi grzybów. Noce jeszcze są dość ciepłe, a więc w najbliższy weekend warto wybrać się na grzyby. Należy przy tym pamiętać, że wśród grzybów znajdują się okazy bardzo groźne dla zdrowia i życia człowieka. Jeżeli nie mamy pewności, co do przydatności grzyba, lepiej pozostawić go w lesie. Jeżeli już zdecydujemy się na zabranie go do domu, to przed spożyciem najlepiej zasięgnąć opinii rzeczoznawcy. Rzeczoznawca jest do dyspozycji grzybiarzy w Państwowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej.
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze